JADŁOSPIS

Żywienie w przedszkolu jest niezwykle ważne. Wiąże się z zaspokajaniem elementarnej potrzeby biologicznej dziecka.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze, przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco.
Każdego dnia dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, obiad i podwieczorek.
Stanowią one 75% dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy zgodnie z obowiązującymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka.

Dzieciom podawana jest codziennie woda mineralna niegazowana.




JADŁOSPIS




08.05.2014 czwartek

Śniadanie: Chleb graham z masłem i serem żółtym, bawarka.
Obiad: Bulion z brokuł z grzankami zabielany. Ryś, bitki schabowe w sosie, surówka z kapusty, porów, marchwi, kompot.
Podwieczorek: Wafelek, mandarynka.


09.05.2014 piątek

Śniadanie: Bułka z masłem, dżemem, kakao.
Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem, jarzynami, zabielana. Ziemniaki, kotlet z ryby, surówka z kapusty kwaszonej, marchwi i jabłek, kompot.
Podwieczorek: Herbatniki, gruszka.


12.05.2014 poniedziałek

Śniadanie: Chleb z masłem, szynką, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa ziemniaczana z jarzynami zabielana. Makaron z jabłkami, soczki.
Podwieczorek: Budyń czekoladowy, chrupki.


13.05.2014 wtorek

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb z masłem i powidłem
Obiad: Zupa krupnik z jarzynami zabielany. Ziemniaki, filet drobiowy w cieście biszkoptowym, mizeria, kompot.
Podwieczorek: Surówka z marchwi i jabłek, bułka z masłem.


14.05.2014 środa

Śniadanie: Chleb graham z pastą z masła, twarogu, rzodkiewki i szczypiorku, kawa.
Obiad: Zupa ogórkowa z makaronem, jarzynami zabielana. Zapiekanka z ziemniaków, jaj, wędliny, cebuli, sera żółtego, surówka z selera, jabłek i rodzynek, kompot.
Podwieczorek: Kisiel żurawinowy, biszkopty.


15.05.2014 czwartek

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem, jarzynami zabielana. Ziemniaki, kotlet schabowy, kapusta gotowana, kompot.
Podwieczorek: Winogron

16.05.2014 piątek

Śniadanie: Chleb razowy z pastą z masła, ryby wędzonej i cebuli, bawarka.
Obiad: Zupa porowa z jarzynami zabielana z groszkiem ptysiowym. Łazanki z kapustą, jogurt, kompot
Podwieczorek: Galaretka z brzoskwiniami, chrupki.


19.05.2014 poniedziałek

Śniadanie: Żurek z jajkiem wędliną, chleb z masłem i szczypiorkiem.
Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami, jarzynami zabielana. Ryż a truskawkami i kefirem, banan, kompot.
Podwieczorek: Chałka z masłem, dżemem i mleko.

20.05.2014 wtorek

Śniadanie: Chleb graham z pastą z jaj, masła, musztardy i szczypiorku, kawa.
Obiad: Zupa selerowa z ryżem jarzynami zabielana. Ziemniaki, zrazy w sosie pomidorowym, sałata zielona, kompot.
Podwieczorek: Arbuz.

21.05.2014 środa

Śniadanie: Chleb z masłem, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao.
Obiad: Zupa jarzynowa z kaszą manną na kościach z zieleniną. Pierogi ruskie, surówka z porów, marchwi i jabłek, kompot.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z jogurtem.


SMACZNEGO!



kucharka_2


Przedszkolowo.pl logo